Blog Post

Ciche fajerwerki alternatywą dla klasycznych pokazów

Czy ciche pokazy sztucznych ogni to coś fajnego, czy tylko chwyt marketingowy? – pyta Marcin Zastawnik na swoim Youtube’owym kanale ProperSound, na którym chce zwrócić uwagę widzów, jak ważna jest akustyka w naszym otoczeniu.

Znany Youtuber, dla którego akustyka jest życiową pasją, odpowiada twierdząco na obie kwestie zadane w pytaniu. Jego opinia potwierdzona jest szeregiem dociekliwych i precyzyjnych badań, które autor kanału przeprowadza z użyciem najnowocześniejszego sprzętu rejestrującego poziom decybeli.

Określenie silenty, zaczęło funkcjonować w Polsce w okolicach 2016 roku, wraz z pierwszą w naszym kraju profesjonalną ofertą cichych pokazów fajerwerków. Pokazy silentów to realizacje, podczas których wykorzystywane są ściśle wyselekcjonowane materiały pirotechniczne, które generują niższe natężenie dźwięku w porównaniu z klasycznymi wyrobami. Dotyczy to zarówno wartości szczytowych, jak i uśrednionych pomiarów akustycznych.

Do produkcji tzw. silentów używamy materiałów pirotechnicznych z rozmaitych fabryk zlokalizowanych na całym świecie, na których wyszukiwanie i zbadanie poświeciliśmy mnóstwo czasu. Realizowanie pokazów cichych fajerwerków wciąż doskonalimy poprzez testy, analizy, próby i wprowadzanie coraz to kolejnych innowacji – mówi Magdalena Rytel-Kuc, prezes Zarządu Fundacji Rozwoju i Edukacji Pirotechnicznej. Obecnie stanowią one alternatywę do tradycyjnych pokazów i sprawdzają się wszędzie tam, gdzie ludzie chcą dobrze bawić się przy fajerwerkach, ale jednocześnie mają obawy, co do generowania zbyt wysokiego poziomu hałasu – dodaje.

Według wyników badań Marcina Zastawnika, w przypadku „cichych” fajerwerków, poziom natężenia dźwięku jest średnio o 20-25 decybeli mniejszy. Jest to alternatywa dla osób, które mimo wszystko nie chcą rezygnować ze sztucznych ogni, ale z uwagi na małe dzieci czy czworonożnych przyjaciół, którzy nie najlepiej znoszą hałas, rozglądają się za innymi rozwiązaniami. Autor ProperSound zwraca uwagę na fakt, iż poziom natężenia dźwięku podczas wystrzału silentów jest porównywalny z tym od oprawy muzycznej, która stanowi tło dla pokazu. Warto też wspomnieć o czynniku ekologicznym, gdyż fajerwerki ciche są znacznie bardziej przyjazne środowisku, niż pokazy laserowe zasilane agregatami, które napędzane zwykłym paliwem powodują wydzielanie się do atmosfery szkodliwych toksyn i zanieczyszczają powietrze.

Cały film można zobaczyć pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=H-yKUm2LM7Q&t=31s

Przeprowadzone przez autora badania można znaleźć tutaj: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XaxvQSld1iWgEbdgIvzHt0uTsyUecWHKNqPvlDWGgjw/edit#gid=0